Bråk – räkna del av antal

4338
- Vilken Storlek Affilliate -
RABATTKOD: 50% på Julkort hos Vistaprint

Räkna del av antal 1

När jag ska visa hur man kan räkna ut del av antal har jag tagit hjälp av 12 knappar i filmen. Vi börjar med att beräkna en fjärdedel av de 12 knapparna.

¼ av 12 och det kan vi visa att vi räknar ut så här: 12/4 = 3

I filmen visas hur det ser ut när vi fördelar knapparna i fyra högar och då är det tre knappar i varje hög. Att knapparna ska fördelas i fyra högar beror på att det i den här uppgiften handlar det om fjärdedelar och då ska antalet delas i fyra lika delar. Precis som det vi beräknade ovan, så går det att visa med konkret material eller genom att skriva ner den uträkning som används som en matematisk modell.

Jag visar även vad en tredjedel av tolv är genom att utföra beräkningen: 12/3 = 4 för när det handlar om tredjedelar ska antalet delas upp i tre delar. Knapparna fördelas i tre högar och får även då fyra knappar i varje hög.

I filmen visas ytterligare beräkningar om du är intresserad av öva tillsammans med mig på att ta reda på en sjättedel av tolv. Jag visar även hur du kan gå vidare om du vill beräkna 2/4 av 12, både med knappar och hur du kan visa hur du skriver dina beräkningar.